معرفي دو تا کتاب در مورد ادبیات داستانی!
اين قسمت معرفي کتاب هم خودش داستان مفصلي دارد. از جناب دکتر سيد مهدي موسوي که بخش شعر را دست گرفت، تا خليل رشنوي و دوستانش در وبلاگ زاگرس نشينان که به خاطر برگزاري اولين جشنواره داستانهاي پيامکي (www.smsdastan.blogfa.com ) نميخواهم درگير حاشيهشان کنم. از همین جا برایشان آرزوی موفقیت میکنم. حالا هم من! قرار است خانم عليخاني (مدیر پاتوق ادبی ) از چند هفته بعد که مشکل خط تلفنشان حل شد اينجا را به روز کنند و در اين مدت هم من اينجا مطلب ميگذارم.
از آنجا که حجم کامنتها، اي ميلها و پيامکهايي که از من منبع يادگيري ادبيات داستاني ميخواهند دارد زياد ميشود و چيزي نمانده که سرگيجه بگيرم، تصميم گرفتم دو تا از بهترين کتابهايي را که در مورد يادگيري داستان است اينجا معرفي کنم.
1. عناصر داستان
اطلاعات دايره المعارفي
نام کامل کتاب : عناصر داستان
نويسنده : جمال (حسين) ميرصادقي
چاپ اول : 1364
درباره نويسنده :
جمال ميرصادقي متولد 19 اردي بهشت 1312 و فارغ التحصيل دانشکده ادبيات و علوم انساني از دانشگاه تهران در رشته ادبيات فارسي است. از پيشکوستان داستان نويسي در کشور است. از جمله کساني که در ايران کارگاه داستان نويسي دارد و مدتهاست اين کارگاهها را ادامه ميدهد. در اين دوره دراز کار در حوزه، داستان کوتاههاي بسيار و نه رمان نوشته است.
درباره کتاب :
کتاب عناصر داستان، به صورت کاملاً تئوري عناصر داستان را يک به يک بررسي ميکند و در انتهاي تمام بخشها يک داستان را که بر پايه آن عنصر داستاني نوشته شده به عنوان مثال آورده است. کتاب عناصر داستان جمال ميرصادقي براي کساني که تازه ميخواهند داستان نويسي را شروع کنند کتاب فوقالعادهاي است، و اگر نويسنده تازه کار دل به خواندن کامل کتاب بدهد ميتواند پس از پايان کتاب پيشرفت خود را حس کند. گر چه هنوز هم براي پيشرفت اساسي تر نبايد مطالعه اصولي و منظم را از ياد ببرد.
کتاب عناصر داستان را از اين جهت پيشنهاد ميکنم که يادگيري تمام اين اصول داستان براي کساني که ميخواهند مقالات داستاني، نقد و آموزشي بخوانند بتوانند با اصطلاحات داستاني ارتباط برقرار کنند و به قول بهتر گليم خود را از آب بيرون بکشند. خواندن اين کتاب حتي براي کساني که ميخواهند وارد کارگاههاي داستان نويسي بشوند هم توصيه ميکنم. اين کتاب اصول اوليه داستان نويسي است.
آثار ديگر : مسافرهاي شب 1341, چشم هاي من خسته 1345, شبهاي تماشا و گل زرد 1347, درازناي شب 1349, اين شکسته ها1350, داستان هاي منتخب 1351]], آن سوي تل هاي شن 1352, نه آدمي نه صدايي1354, شب چراغ 1355, دوالپا 1357, هراس1357, آن سوي پرچين ، مجموعه نه داستان کوتاه از نويسندگان جهان ، ترجمه با همکاري محمود کيانوش 1352, عناصر داستان 1364, ادبيات داستاني, بادها خبر از تغيير فصل مي دهند 1364, آتش از آتش 1365, چه دنياي قشنگي داستان کودکان 1364, پشه ها 1367, کلاغ ها و آدم ها 1368, برگزيده داستان هاي کوتاه جمال ميرصادقي 1368, جهان داستان غرب 1372, داستان و ادبيات 1375, واژه نامه هنر داستان نويسي با همکاري ميمنت ميرصادقي 1377, پيش کسوت هاي داستان کوتاه 1378, روشنان 1379, اضطراب ابراهيم 1380, جهان داستان ايران 1380, زندگي را به آواز بخوان 1384 ....
2. کتاب ارواح شهرزاد :
اطلاعات دايره المعارفي :
نام کامل کتاب : کتاب ارواح شهرزاد، سازهها، شگردها و فرمهاي داستان نو
نويسنده : شهريار مندني پور
ناشر: ققنوس
چاپ اول : 1383
درباره نويسنده :
در ۲۶ بهمن ۱۳۳۵ در شيراز به دنيا آمد. نويسنده اي پرتلاش با نثر آرکائيک (باستاني) و خاص خود. نويسنده اي که به قول سيمين دانشور « دستهايي آهنين دارد اما دستکشي از حرير پوشيده است.»
شهريار مندني پور هم از جمله کساني است که کارش را با کارگاه داستان و آن هم از نوع هوشنگ گلشيرياش آغاز کرد. و سالها بعد خودش کارگاه داستاني در شهر مادرياش شيراز به راه انداخت. انگار تمام نويسندههاي بزرگ اهميت کارگاه داستان را ميدانند. و او هم نويسنده بزرگي است.
درباره کتاب :
کتاب ارواح شهرزاد، يک کتاب تئوري – تجربي است. اما چگونه! « اين کتاب ثمره کاشت و داشت و برداشت ساليان سال از عمري است که با انتخاب، سرمستي و لابد غروري و البته رنج و برزخ آشامي و سرگشتگي به داستان واسپرده شده است. »
اين کتاب که حاصل سالها برگزاري کارگاه داستان است و در آن سعي شده است عناصر داستان – نه به صورت تئوري صرف – بلکه با اضافه کردن تجربيات سالها بحث و صحبت درباره آنها در کارگاههاي داستان پرداخته شود. اين کتاب نثر سخت و سنگيني دارد و براي نويسندههايي که تازه دارند نوشتن را شروع ميکنند ممکن است سخت و طاقت فرسا باشد. اما با تمام احترامي که شخصاً براي جناب ميرصادقي قائلم مطمئناً کتاب بهتري نسبت به عناصر داستان است. از آن جهت که نويسنده را با نوشتن درگير ميکند و تمام سؤالهايي که ممکن است ذهن خلاق يک نويسنده را آزار بدهد پاسخ ميدهد. کتاب ارواح شهرزاد به تمام کساني توصيه ميشود که لااقل شش ماه داستان نويسي را دنبال کردهاند. اگر زودتر اين کتاب را خوانديد مطمئن باشيد خوانش دوم اين کتاب بعد از شش ماه تأثير بسيار بيشتري دارد. کتابي که الان منبع خيلي از مقالات در نشريههاي اينترنتي و کاغذي شده.
آثار ديگر اين نويسنده :
مجموعه داستان «سايههاي غار»، ۱۳۶۸، مجموعه داستان «هشتمين روز زمين»، ۱۳۷۱، مجموعه داستان «موميا و عسل»، ۱۳۷۵، مجموعه داستان «ماه نيمروز»، ۱۳۷۶، داستان بلند «راز» براي نوجوانان، ۱۳۷۶، مجموعه داستان شرقْ بنفشه، ۱۳۷۷، رمان «دلِ دلدادگي»، ۱۳۷۸، مجموعه داستان «آبي ماوراء بحار» ۱۳۸۲، «ارواح شهرزاد» (شيوهها و شگردهاي داستاننويسي نوين)، ۱۳۸۴، رمان «تن تنهايي» (در دست انتشار)
مصطفي مرداني
سلام جناب مردانی معرفی خوبی بود ... موفق باشی
سلام. باورم نمیشد که اينگونه زيبا شده باشد وبلاگ ادبی. تبريک به مدير و به بچه های کانون ادبی. ۲تا کتاب رو هم از برادرم میگيرم. دورا دور گشت و گذار و پرسه زدن در دنيای ادبی شايد نشاطی اندک مرا حاصل نمايد.
از پست مفیدتون ممنونم
تو روخدا اگه میشه به صورت غیر حضوری یا مجازی یا پیام نور تو رشته ادبیات داستانی تحصیل کرد بهم اطلاع بدین .من یه کارمندم که تا حالا بیشتر از دو هزار جلد داستان و رمان خوندم و عاشق داستان و داستان نویسی هستم.ممنون میشم راهنماییم کنید. 09126424932منصوری
جايزه ادبي تنها هفته نامه ادبي ايران،رودكي
ba salam v arze tashakor azaton mikham k ketabay bishtari moarefi konid dar barey anasere dastani mam baray payan namam ehtiyaj daram
با سلام و عرض تشکر ازتون خواهش میکنم تعداد بیشتری کتاب در مورد عناصر داستانی معرفی کنید واسه پایان نامم احتیاج دارم.
خوب بود ولي من فكر كنم كتاب هاي ديگه اي هم وجود داشته باشند در ضمن چكيده مطالبتون را هم غليظ تر كنيد و همچنين نويسندگان خارجي رو هم در نظر بگيريد. با تشكر.
اه اه چرا این جوری بود؟